www.aretxabaleta.eus

Arraindegiak

Arraindegietarako hiztegia (GAZ-EUS)

A
Abadejo: Abadira
Alas: Hegalak
Alas de merluza: Legatz-hegalak
Ali oli de gambas: Alliolia ganbekin
Aligote: Lentoia
Almejas: Almejak
Anchoa: Antxoa/bokarta
Anchoa de Ondarroa: Ondarroako antxoa
Anchoa del Cantábrico: Kantauriko antxoa
Anguila: Itsas aingira
Angula: Angula
Atún: Atuna

B
Bacalao:Bakailaoa
Brandada de bacala: Bakailao brandada / drungulua
Bacalao ajoarriero: Ajoarriero bakailaoa
Bacalao desalado: Bakailao gatz gabetua
Cogote de bacalao: Bakailao kokotea
Filetes de bacalao: Bakailao-xerra
Bacoreta: Lanpoa
Besugo: Bisigua
Bogavante: Misera
Bonito: Hegaluzea/Haginzorrotza
Cola de bonito: Hegaluze-buztana
Cogote de bonito: Hegaluze-kokotea
Ventresca: Mendrezka
Boquerón: Bokarta
Breca/pagel: Lamotea
Buey: Buia

C
Cabracho: Krabarroka gorri
Calamar: Txibia
Calamar: Txipiroia
Aros de chipirón: Txipiroi eraztunak
Camarón: Izkira
Cangrejo: Karramarro
Carabinero: Izkiratzarra
Carioca: Karioka
Carioquilla: Karioka txikia
Carrillera: Masailak
Carrilleras de bacalao: Bakailao-masailak
Centollo / Changurro: Txangurrua
Pastel de changurro: Txangurru-pastela
Chicharrillo: Txitxarro txikia
Chicharro: Txitxarroa
Chipirón: Txipiroia
Chipirón de anzuelo: Amuko txipiroia
Chipirón fresco: Eguneko txipiroia
Chipirón limpio: Garbitutako txipiroia
Chirla: Txirla
Choco / Jibia / Sepia: Txibia
Cigala: Zigala
Cimarrón: Zimarroia
Cocochas: Kokotxak
Cocochas de merluza: Legatz-kokotxak
Cogote: Kokotea
Cogote de merluza: Legatz-kokotea
Cola: Buztana
Cola de merluza: Legatz-buztana
Cola negra: Buztan beltza
Congrio: Itsas aingira

D
Doncella: Dontzeila
Dorada: Urraburua

E
Esturión: Gaizkata

F
Faneca: Paneka
Filete: Xerra
Filete de halibut: Halibut-xerra
Fletán: Fletana/halibuta

G
Gallo: Itsas oilarra
Gambas: Ganbak
Gulas: Gulak

H
Halibut: Fletana/halibuta
Herrera: Erla

I
Ijada/Ventresca: Mendrezka
Ijada de bonito: Hegaluze-mendrezka

J
Juliana: Juliana
Cogote de Juliana: Juliana-kokotea
Jurel: Txitxarroa
Jurelillo: Txitxarro txikia

L
Langosta: Otarraina
Langostino: Otarrainxka
Langostino cocido: Otarrainxka egosia
Lantesa: Lantesa
Lenguadina: Limanda oilar
Lenguado: Mihi-arraina
Filete de lenguado: Mihi-arrain xerra
Lentón: Lentoia
Liba: Liba
Locha: Mazkarra
Lomo: Solomoa
Lomo de merluza Legatz-solomoa
Lubina Lupia

M
Marmitako: Marmitakoa
Maruca: Berruenda
Mediana: Mediana
Mejillón: Muskuilua
Merluza: Legatza
Merluza de anzuelo: Amuko legatza
Cogote  de merluza: Legatz-kokotea
Cola de merluza: Legatz-buztana
Pastel de merluza: Legatz-pastela
Mero: Meroa
Filete de mero: Mero-xerra
Mojarra: Muxarra
Musola: Toila

N
Napoleón: Napoleon arraina
Nécora: Nekora

O
Ostra: Ostra

P
Palometa/Japuta/Zapatero: Palometa/Papardoa
Panchito: Pantxoa
Pargo: Txelba arrunta
Pargo colorado: Lutiano gorria
Pargo dorado: Urraburua
Perca: Perka
Percebe: Lanperna
Perlita / Lirio / Bacaladilla: Perlita / Bakalada
Perlón: Perloia
Pescadilla: Merlenka
Pez espada: Ezpata-arraina
Pintarroja: Katuarraina
Platija: Platuxa
Pota: Pota
Pulpo: Olagarroa

Q
Quisquilla: Izkira

R
Rape / sapo: Zapoa
Rape negro: Zapo beltza
Rape pequeño / sapito Zapo txikia
Raya: Arraia
Rey: Bisigu ahogorria
Rodaballo: Erreboiloa

S
Salvariego/Escorpión: Xabiroia
Salmón: Izokina
Salmonete: Barbarina
Sapito / Rape pequeño: Zapo txikia
Sardina: Sardina
Sardina de Ondarroa: Ondarroako sardina
Sardinilla: Parrotxa
Sepia: Sepia
Soldadito: Mihi-arrain txikia

T
Trucha: Amuarraina
Trucha asalmonada: Izokin-amuarraina

V
Verdel: Berdela